maandag 31 maart 2014

Sunshine State

(Blog inhaalmanoeuvre deel VI – midden maart ‘14)

Tijdens de busrit naar Brisbane betreden we een nieuwe Australische staat: Queensland, “the Sunshine State”. Daar hebben we niets op tegen, en op’t eerste zicht lijkt het geen leugen te zijn. Hier is het heet!

Ondanks dat Brisbane tussen de Goldcoast & Sunshine Coast ligt, is er geen strand. Ter compensatie daarvan krult de mooie Brisbane River zich een baan door de stad. Zeer mooi! Het heeft geen grote highlights zoals Melbourne of Sydney. Toch is het een en al gezelligheid. Brisbane is sympathiek. De gratis ferry’s varen ons over de rivier, tentoonstellingen zijn kostenvrij en bijna elke dag ontdekken toevallig een of andere markt (Rommel, groentjes of artesania’s), een gratis concert of liggen we in de ligstoelen in de schaduw aan het water.

Na een handvol Australische grootsteden is de spijtige vaststelling dat elk daarvan zeer op elkaar lijkt, en niet de flair van Europese of Zuid Amerikaanse grootsteden hebben. Eigenlijk ook geen wonder. Met amper 200 jaar op de teller ademen ze geen al te grote geschiedenis uit. Het beetje historie dat Australie te bieden heeft beperkt zich tot de weinig roemvolle verovering van een tig-duizend jaren oude cultuur. De cultuur van de Aboriginals. Tijdens deze verovering waren de woorden verdrenging, mishandeling en uitbuiting geen uitzondering. Tot de Jaren (19!)70 werden Aboriginals niet als mens gezien en voor de wet behoorden ze tot dan tot de fauna en de flora van dit continent. Daar valt menig broek van af. Toch wordt de dag van de invasie, 26 januari, nog tot op de dag van vandaag met veel toeters en bellen, vlaggen, bier en een ongezonde portie patriotismus gevierd. Voor de overgebleven Aboriginals geen reden tot plezier, terecht wordt Australia Day bij hen vertaald als “Invasion Day”..
 
Obligatoir in grootsteden & spaartip: lekkere 1 dollar koffie bij 7/11!
 
Gigantische anti Tony Abbott betoging.
 
Inga op de ferry.
 
2x parkjes.
 
2x skyline.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten