maandag 4 maart 2013

Poor man's Galapagos


Na het bewonderen van enkele pre-Colombiaanse ruïnen beslisten we dat het tijd was om een nieuwe vakantie aan zee in te passen. We chillden aan het strand, genoten van wijn&vis en deden vooral eens enkele dagen niets. Dan waren de batterijtjes weer opgeladen en namen we een luxueuse nachtbus (leve Perú!) naar de hoofdstad, Lima.

Ondanks het feit dat er niet al te veel bezienswaardigheden zijn is dit een zeer leuke metropool. Levendiger als Quito (Ecuador), sexier als Bogotá (Colombia). Ik had het er in elk geval zeer naar mijn zin. Lima heeft een mooi historisch centrum, enkele residentiële stadsgedeelten, een toeristisch centrum en heel wat sloppenwijken. Het heeft een (weliswaar niet zo’n mooie) kuststrook aan het ene uiteinde van de stad, de bergen aan de andere kant en zelfs een “barrio Chino” (China town). We genoten van het drukke stadsleven en – na het zien van ontelbare kerken – bezochten we er ook voor het eerst een christelijk instituut. Het monasterio de San Fransisco. Ik onthoud vooral de indrukwekkende bibliotheek en de duistere catacomben (niet zo mooi onderhouden als in Palermo, daarvoor wat griezeliger). Zoals altijd in grootsteden was er nog eens de kans om wat westers te eten. Deze keer werd die ook benut en herontdekte ik hoe lekker zo’n Pizza-Hut-pizza smaken kan.

Daarna ging het verder langs de Panamericana naar het zuiden. In Lunahuaná werden al enkele Pisco Sours (wereldberoemd in Perú) geconsumeerd (een cocktail op basis van de lokale druivenlikeur), plaatselijke wijnboeren bezocht en gewandeld langs de druivenvelden. In Pisco bezochten we Islas Ballestas, de "poor man’s Galapagos". De Galapagos-eilanden voor de werkmens. Belange niet zo spectaculair als de eilanden in Ecuador zelf. Daarvoor betaalbaar en meer dan de moeite waard. We zagen wilde dolfijnen tot op een vijftal meter van onze boot opduiken, kleine Humbold pinguïns klapperen, zeer veel vogels vissen&schijten (hier zijn er ‘oogst-tijden’ waar men tonnen vogelmest ophaalt om te exporteren) en honderden zeeleeuwen zien brullen of zonnebaden.

Deze week vindt het fiësta de la vendimia, het begin van de druivenoogst, plaats in Ica. Hoewel dit gebied zeer droog is, ziet men tussen berg en dal veel wijngaarden met dank aan de onderliggende rivier. Wie wil wijnstampen en – vooral – wijn proeven, dit is the place to be. Daar gaan we dan ook morgen heen. Santé!

Hou jullie goed in Brugge & omstreken,

Kenneth

PS: Leve Cercle! Op naar Brussel!

PPS: Nadat onze bus in Colombië voor het eerst werd tegengehouden door militairen gebeurde het hier in Peru een tweede maal. Deze keer was het niet om alles te doorzoeken en iedereen te fouilleren, maar om drinkgeld te vragen aan alle reizigers, midden in de nacht. Deze militairen verantwoordden zich door het bewaken en beveiligen van deze bergpas. MP3 in, ogen toe!

PPPS: Im Lima zagen we een reclamebord van CHIMAY. Helaas bleek deze pub constant gesloten te zijn. Kan iemand me eentje opsturen? Een blauwen graag!

Ceviche: rauwe vis gemarineerd in limoen. Smullen!
Luxe!

2x Plaza de Armas, Lima.
Catacomben in Monasteria de San Francisco, Lima.
Heerlijk Hippie-Hostel in Lima.
Inga in Lunahuaná.
Pisco Sour!

2x vino.
Islas Ballestas, Galapagos for the poor.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten